Is gevelbekleding in hout onderhoudsvrij?

Anders dan wat je zou vermoeden heeft gevelbekleding in hout weinig onderhoud nodig. Eigenlijk is het zo goed als onderhoudsvrij, zeker als je kiest voor tropische hardhoutsoorten. Dankzij de hoge densiteit van dit hout, is het vrijwel tegen alles bestand. Tropisch hardhout als gevelbekleding staat bekend voor een zeer lange onderhoudsvrije levensduur.

Veel mensen denken dat de vergrijzing van houten gevelbekleding het hout aantast. Dat is niet het geval. De vergrijzing heeft geen impact op het hout zelf, alleen op de uitstraling. Eén zaak is wel belangrijk: de gevelbekleding moet regelmatig ontmost worden. Als er na verloop van tijd planken zijn die zich niet meer in perfecte staat bevinden, dan zijn deze vrij eenvoudig vervangbaar.

Geen onderhoud bij tropische hardhoutsoorten

Aanbouw houtskelet Koersel

We adviseren steeds tropische hardhoutsoorten voor wie een onderhoudsvrije gevelbekleding wenst. Deze houtsoorten hebben geen extra bescherming nodig. Deze houtsoorten van klasse I en klasse II zijn van nature bijzonder duurzaam. Het enige wat je optioneel kan doen, is een beschermingslaag aanbrengen om het verkleuren tegen te gaan.

Onderhoud van zachtere houtsoorten

Houtskelet - Herentals

De zachtere houtsoorten – vaak inheemse bomen met hars – hebben wel nood aan een goed onderhoud. Na de bevestiging krijgt dit hout best een schimmelwerende en insectwerende behandeling. Dit product – ook wel houtbeits genaamd – heeft de code C1.

Als u een betere afwerking wenst, dan kiest u best een product met de code CTOP. Deze wijzigen de kleur en beschermen het hout tegen de weersomstandigheden.

Producten met code C2 bieden zowel bescherming als een mooi kleurtje. In elk geval raden we het gebruik van een hogedrukreiniger af. Deze beschadigt het hout.

 

Meer weten over de mogelijkheden en het onderhoud van houten gevelbekleding? Kom langs in onze showroom en we tonen u persoonlijk onze talrijke opties voor een houten gevelbekleding.