Wat is een passiefhuis?

Naast passiefhuis en lage-energiewoning zit ook de term bijna-energieneutrale woning – kortweg BEN-woning – sterk in de lift. In feite gaat het steeds om woningen waarbij energiezuinigheid en de eigen opwekking van alternatieve energie in meer of mindere mate centraal staan. Zowel voor de realisatie van een passiefhuis, BEN-woning als een lage-energiewoning bent u bij SD aan het juiste adres.

Houtskeletbouw te LaakdalHoutskeletbouw te Laakdal

Voor elke woning vertrekt SD van de principes die gelden voor een lage-energiewoning. De basis hiervan is een optimale isolatie. Wanneer de opdrachtgevers nog een stapje verder willen en kiezen voor een BEN-woning of zelfs een passiefhuis, dan voegen we de meest optimale technieken van hernieuwbare energie toe.

Naast de voordelen voor het milieu, staan deze woningen garant voor een maandelijkse lage energiefactuur. Dit compenseert snel de extra investering in isolatie en alternatieve energiebronnen.

Een BEN-woning heeft bijna geen extra energie nodig om het huis te verwarmen, te ventileren, te koelen en te voorzien van warm water. Hernieuwbare energiebronnen voorzien de woning autonoom van voldoende energie. Ook een BEN-woning start met doorgedreven isolatie. Hierdoor daalt het vereiste energieverbruik. De energie die na isolatie nog nodig is, wordt opgewekt met bijvoorbeeld een pelletkachel, fotovoltaïsche zonnecellen op het dak of een zonneboiler.

Aan welke technische normen voldoet een BEN-woning?

Houtskeletbouw - Hasselt

Bij een BEN-woning ligt het E-peil lager of gelijk aan E30. Het K-peil is kleiner of gelijk aan K40. De netto-energiebehoefte voor de verwarming mag niet meer dan 70 kWh/m² bedragen. Bovendien moet de woning hernieuwbare energiesystemen bevatten en mag er slechts een beperkt risico bestaan op oververhitting.

Verplicht tegen 2021?

Houtskeletbouw - Veerle LaakdalHoutskeletbouw - Laakdal

We verwachten dat tegen 2021 BEN-woningen de heersende norm zullen zijn. Het is dan ook een slimme keuze om nu al te voldoen aan deze normering. Dit geeft uw woning nu en op termijn gegarandeerd een extra meerwaarde.

 

 

Wil jij een passiefhuis of BEN-woning bouwen? Contacteer SD voor meer informatie over de mogelijkheden!