Wat zijn de verschillende soorten houten gevelbekleding?

Gevelbekleding in hout wint sterk aan populariteit. En terecht ook, want hout geeft in de vorm van gevelbekleding extra uitstraling aan uw woning. Bovendien verzekert hout, mits een vakkundige plaatsing, een uiterst lange zorgeloze levensduur. Hout als gevelbekleding is zowel perfect voor nieuwe woningen als voor het verbergen van oude te renoveren gevels.

Massief hout is de oudste materiaalsoort die wordt gebruikt voor gevelbekleding. Sinds enkele jaren zit massief hout terug in opmars. Hout is de perfecte gevelbekleding om een bijgebouw in te kleden of bepaalde delen van een gebouw extra te benadrukken.  

Welke soorten hout voor gevelbekleding?

gevelbekleding

Veelgebruikte houtsoorten zijn spar, witte den, rode den, lariks of ceder. Dit zijn allemaal zachtere houtsoorten, wat ze gevoeliger maakt voor inslagen. Naast deze populaire soorten zijn ook de tropische hardhoutsoorten sterk in opmars. Deze hebben een hogere densiteit en zijn dus harder.

De kleur hangt af van de houtsoort. De kleuren variëren van bruin tot rood. Elk hout heeft zijn eigen uitstraling. Na verloop van tijd gaan de meest houtsoorten vergrijzen. Dit hangt af van het weer en de oriëntatie van de gevel naar de zon. Dit vergrijzen is geen probleem. Na een bepaalde periode stabiliseert dit tot een prachtige grijskleur. In elk geval heeft de verkleuring geen enkele impact op de stevigheid van het hout.

Enkele veelgebruikte houtsoorten voor gevelbekleding zijn: padoek, purperhart, sapupira, bossé, tamme kastanje, Europees eikenhout, cumaru, framiré, ipé, iroko, jarrah, kapur, louro gamela, makoré, merbau, moabi, niangon, sapelli, sipo, tiama, tola, panga-panga, wengé, jatoba, itauba, afzelia, tatajuba, movingui, Western Red Cedar …

Hoe gevelbekleding in hout plaatsen?

Houtskeletbouw Kasterlee

Houten gevelbekleding kan op tal van manieren geplaatst worden, zowel horizontaal als verticaal. Meestal is er een onderliggend houten rooster dat aan de muur wordt bevestigd. Via het systeem van tand en groef worden de verschillende houten balken in elkaar geklikt. Een andere optie is het voorzien van een kleine open ruimte tussen de houten planken.

Dit houten rooster biedt ook mogelijkheden om isolatie te plaatsen. Kies daarom voor voldoende dikke latten voor de onderliggende rooster. Wel moet je zeker controleren dat er voldoende ruimte blijft tussen de isolatie en de gevelbekleding in hout. Anders raakt het vocht ingesloten in de muur. Voor het bevestigen moeten spijkers of schroeven van roestvrij staal worden gebruikt.

 

Nood aan een specialist in gevelbekleding? Schakel SD uit Herentals in. Kom langs in onze showroom en we tonen u persoonlijk onze talrijke mogelijkheden van gevelbekleding in hout.